Nasz facebook

ul. Syrokomli 30/2, 51-141 Wrocław

przycisk menuMenu

1% podatku dla OPP

Sam decyduj na jakie cele mają być przeznaczone Twoje podatki.

Wszyscy (prawie) narzekamy na to, jak państwo wydaje nasze pieniądze. Twierdzimy, że je marnotrawi. Wydajmy więc część pieniędzy z naszych podatków po swojemu. Sami możemy wybrać szlachetny cel, który zasilimy kwotą równą 1 proc. naszego podatku.
Przekazując jeden procent Swojego podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia umożliwisz osobom z Zespołem Downa normalne funkcjonowanie w naszym społeczeństwie.

Gdzie można zweryfikować, że Stowarzyszenie „Razem” jest Organizacją Pożytku Publicznego (OPP)?

Dolnośląskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Zespołem Downa „Razem” wpisane jest do bazy portalu organizacji pozarządowych: ngo.pl.

Jak przekazać 1% podatku dla Dolnośląskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Zespołem Downa „Razem”?

W 2007 roku zaczęły obowiązywać nowe przepisy dotyczące przekazywania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych dla organizacji pożytku publicznego. Nowe przepisy znacznie upraszczają i ułatwiają podatnikom przekazanie 1% swojego podatku. Obecnie to Urząd Skarbowy zajmie się przekazaniem podatku. Podatnik musi jedynie wskazać organizację, której chce przekazać część swojego podatku.

W formularzach rozliczenia podatkowego od 2008 roku isnieje możliwość zdecydowania czy dane podatnika mają być przekazane Organizacji Pożytku Publicznego. W 2007 roku nie było takiej możliwości – wszystkie wpływy z 1% podatku były przekazywane anonimowo. Prosimy o skorzystanie z możliwości przekazania nam swoich danych. Umożliwi nam to przesłanie do Państwa podziękowania za przekazany 1% podatku.

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-37 należy wypełnić rubryki:

• 124. Numer KRS: 0000055381
  • 125. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego (dla PIT-37 jest to rubryka 120) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 127. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-37 Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit37_razem

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-36 należy wypełnić rubryki:

• 305. Numer KRS: 0000055381
  • 306. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego (dla PIT-36 jest to rubryka 188) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 308. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-36 Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit36_razem

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-36L należy wypełnić rubryki:

• 105. Numer KRS: 0000055381
  • 106. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego (dla PIT-36L jest to rubryka 55) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 108. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-36L Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit36l_razem

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-38 należy wypełnić rubryki:

• 58. Numer KRS: 0000055381
  • 59. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego (dla PIT-38 jest to rubryka 35) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 61. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-38 Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit38_razem

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-28 należy wypełnić rubryki:

• 126. Numer KRS: 0000055381
  • 127. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty należnego ryczałtu (dla PIT-28 jest to rubryka 106) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 129. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-28 Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit28_razem

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-39 należy wypełnić rubryki:

• 51. Numer KRS: 0000055381
  • 52. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty należnego ryczałtu (dla PIT-28 jest to rubryka 30) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 54. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-39 Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit39_razem

WSPIERAJĄ NAS