Nasz facebook

ul. Syrokomli 30/2, 51-141 Wrocław

przycisk menuMenu

1% podatku dla OPP

Sam decyduj na jakie cele mają być przeznaczone Twoje podatki.

Możemy wybrać szlachetny cel, który zasilimy kwotą równą 1 proc. naszego podatku, a przekazując jeden procent podatku na rzecz Stowarzyszenia “Razem”, ułatwiasz osobom z zespołem Downa funkcjonowanie w społeczeństwie.

Gdzie można zweryfikować, że Stowarzyszenie “Razem” jest Organizacją Pożytku Publicznego (OPP)?

Dolnośląskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Zespołem Downa “Razem” wpisane jest do bazy portalu organizacji pozarządowych: ngo.pl.

Jak przekazać 1% podatku dla Dolnośląskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Zespołem Downa „Razem”?

W 2007 roku zaczęły obowiązywać nowe przepisy dotyczące przekazywania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych dla organizacji pożytku publicznego. Nowe przepisy znacznie upraszczają i ułatwiają podatnikom przekazanie 1% swojego podatku. Obecnie to Urząd Skarbowy zajmie się przekazaniem podatku. Podatnik musi jedynie wskazać organizację, której chce przekazać część swojego podatku.

W formularzach rozliczenia podatkowego od 2008 roku isnieje możliwość zdecydowania czy dane podatnika mają być przekazane Organizacji Pożytku Publicznego. W 2007 roku nie było takiej możliwości – wszystkie wpływy z 1% podatku były przekazywane anonimowo. Prosimy o skorzystanie z możliwości przekazania nam swoich danych. Umożliwi nam to przesłanie do Państwa podziękowania za przekazany 1% podatku.

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-37 należy wypełnić rubryki:

• 124. Numer KRS: 0000055381
  • 125. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego (dla PIT-37 jest to rubryka 120) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 127. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-37 Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit37_razem

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-36 należy wypełnić rubryki:

• 305. Numer KRS: 0000055381
  • 306. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego (dla PIT-36 jest to rubryka 188) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 308. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-36 Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit36_razem

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-36L należy wypełnić rubryki:

• 105. Numer KRS: 0000055381
  • 106. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego (dla PIT-36L jest to rubryka 55) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 108. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-36L Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit36l_razem

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-38 należy wypełnić rubryki:

• 58. Numer KRS: 0000055381
  • 59. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty podatku należnego (dla PIT-38 jest to rubryka 35) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 61. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-38 Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit38_razem

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-28 należy wypełnić rubryki:

• 126. Numer KRS: 0000055381
  • 127. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty należnego ryczałtu (dla PIT-28 jest to rubryka 106) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 129. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-28 Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit28_razem

Dla podatników wypełniających deklarację podatkową PIT-39 należy wypełnić rubryki:

• 51. Numer KRS: 0000055381
  • 52. Wnioskowana kwota: kwota, którą podatnik chce przekazać na rzecz OPP, wnioskowana kwota nie może przekraczać 1% kwoty należnego ryczałtu (dla PIT-28 jest to rubryka 30) po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół
  • 54. Wyrażam zgodę: zaznaczenie tej rubryki oznacza, że Urząd Skarbowy przekaże nam dane podatnika – umożliwi to nam podziękowanie za przekazany 1% podatku.

PIT-39 Wzór (aby zobaczyć powiększenie kliknij w obrazek):

pit39_razem

WSPIERAJĄ NAS